ONDERNEMERS VRIJHEID
Paul Veth
03/17/2024
4 min
0

Ondernemersvrijheid: balans tussen werk en privé

03/17/2024
4 min
0

Er wordt altijd gezegd dat ondernemers vrij willen zijn. Dat ze juist zijn gaan ondernemen voor meer vrijheid. En hoewel ik dat geloof, is het niet zo dat elke vorm van vrijheid leuk is.

En dat is een probleem, omdat ondernemers al snel gevangen zitten in hun eigen onderneming. De regeltjes zijn anders, en vaker zelf opgelegd dan bij mensen in loondienst.

Maar er zijn REGELS, toch?

Wie wil er niet meer vrijheid ervaren? En hoe kun je meer vrijheid ervaren? Ik zal je helpen. Er komt ook een nieuwe training (winst, vrijheid en rust) aan waar ik al maanden mee bezig ben, maar daarover later meer.

Wat is vrijheid?

Vrijheid betekent twee dingen.

1. Kunnen doen en laten wat je echt wil.
2. Precies weten wat je echt wil.

Nummer twee is de belangrijkste.

Waarom? Omdat elke ondernemer (onbewuste) gedachten heeft die ze beperken; terwijl het ONZIN is.

Het is belangrijk om te beseffen dat je helemaal geen 100% vrijheid wil. Want juist in de dingen waar kaders omheen zitten ervaar je zingeving. Daar ontstaan de ervaringen die er echt toe doen.

Als alles onvoorwaardelijk is, dan is alles te los.

  • Een relatie zonder voorwaarden is geen relatie.
  • Een business zonder voorwaarden is geen business.
  • Een leven zonder voorwaarden is geen…

ondernemers vrijheid bedrijf

Hoe beter jij in staat bent om te benoemen onder welke voorwaarden jij wil leven, des te beter kun jij benoemen aan welke voorwaarden jouw bedrijf moet voldoen. En als je dat weet, dan kun je je business aanpassen aan het leven wat je wil leven.

Hoe weet je zeker dat je echt weet wat je wil?

Door het te toetsen.

Schrijf voor jezelf op welke keuzes je maakt vanuit angst, en welke vanuit liefde? (Ik weet dat onder elke angst liefde schuilt, maar maak toch maar twee rijtjes).

Als je nog keuzes maakt vanuit angst, en die kans is 100% ;-), dan weet je nog niet wat je echt wil.

Als je dat hebt gedaan ga dan eens naar een plek zonder internet waar je je inspiratie vrijelijk kunt laten stromen. Dan pak je er pen en papier bij (geen scherm). En schrijf maar eens minimaal dertig minuten lang op wat je nog wil ervaren en leren in je leven en wat je nog wil bijdragen aan de wereld.

LET OP: schrijf alles op. Dus ook al denk je dat iets niet mogelijk is, dan schrijf je het toch op.

Toen ik deze oefening deed schreef ik bijvoorbeeld samen met mijn vrouw achtenveertig landen op die we nog willen bezoeken in ons leven. En ook wij trapten steeds in de valkuil dat we praktisch bedachten HOE, maar dat lieten we toch maar los en bleven schrijven.

Als je dan twee lijstjes hebt. Keuzes die je maakt vanuit angst en keuzes vanuit liefde. En de lijst met dingen die je wil ervaren, leren en bijdragen.

En bepaal dan de belangrijkste keuze:

Vrijheid van ondernemerschap

Houdt jouw bedrijf je gevangen, of draagt het bij aan het leven wat je wil leven? En nu je dit weet, welke keuze maak jij?

Kom je erachter dat je je nog steeds laat leiden vanuit “hoe het hoort”? Vanuit de gedachte dat alles wat je nog wil “toch echt niet zomaar kan”? Of dat je misschien toch nog niet zo goed weet wat je echt wil? Of dat je jezelf al die tijd te klein houdt, ook al heb je een goedlopende business?

En welke onbewuste beperkende overtuigingen liggen eronder? Overtuigingen die je tegenhouden om het leven te leven wat je wil…

Deze simpele oefening helpt je om al die dromen (doelen) die je nog hebt haalbaar te maken. In ieder geval in je hoofd, zodat je er ook mee aan de slag kunt.

Vrijheid van ondernemerschap

Succes en groei

Stap 1.
Ga rustig zitten en denk aan de grootste drie doelen die je wil bereiken.

Stap 2.
Maak een beeld in je hoofd van die drie doelen (naast elkaar).

Stap 3.
Maak dit beeld stilstaand én zwart-wit.

That’s it!

Klinkt eenvoudig en wellicht gek. Maar wat je hiermee doet is de onbewuste emotionele lading eraf halen. En dat lijkt saai, want nu lijken die doelen minder aantrekkelijk. Dat zijn ze niet, maar het worden nu wel haalbare doelen die je zou kunnen afvinken.

Nu kun je per doel een stappenplan bedenken om het te behalen.

En als je dat hebt gedaan dan kun je alle manifestatie technieken erop loslaten om ermee aan de slag te gaan.

Maar geef eerst maar eens toe dat je meer en grotere dromen (doelen) hebt dan wat je je steeds beseft. En dat je huidige business dat leven (nog) niet ondersteunt. En dat er werk aan de winkel is.

Hopelijk motiveert je dit om nog meer uit je leven te halen. Waarbij “meer” niet staan voor “aantal”, maar wel voor een diepere en mooiere ervaring van je leven.

Dat is wat ik je gun!

Passie, flexibiliteit en zelfstandigheid

Mensen verwarren vrijheid met flexibiliteit. Dat heeft te maken met het concept van controle. Vooral ondernemers willen het gevoel van controle hebben in hun business en dat vertaalt zich naar controle in hun leven.

Waar ondernemers processen in hun bedrijf moeten controleren, gaat het in hun leven (en eigenlijk ook in hun business) veel meer over iets anders. Het gaat er niet om dat je de omstandigheden controleert, het gaat er veel meer over of jij gelooft dat jij alles wat er gebeurt aan kunt. Die mate van zelfstandigheid bepaalt in hoeverre je vrijheid ervaart.


Hoe meer je wil controleren, hoe minder vrijheid je ervaart.


Als je bijvoorbeeld naar passie kijkt. Hoeveel wil iemand die ontzettend gepassioneerd is controleren? En dan bedoel ik niet de intensiteit van controle, maar de hoeveelheid details die een gepassioneerd persoon wil controleren.

Zeer weinig!

LET OP: je kan denken dat dit niet waar is. Want als je naar een gepassioneerd top sporter kijkt, dan begrijpt de top sporter dat details ertoe doen. Echter is het zo dat top sporters een hyperfocus uitoefenen op één aspect.

Max Verstappen: hoe gaat de auto sneller.

Alle controle op details is daarop gericht. Al het andere in de GEHELE WERELD, interesseert hem niets.

Veel passie, betekent weinig controle, betekent veel vrijheid.

Reacties