Geen seks: Dan gaat je relatie naar de klote!

Geen seks betekent geen liefdesrelatie meer, die is dan naar de klote. Ik had een vriendin en in het begin konden we niet van elkaar afblijven. Minimaal iedere dag seks en het liefste vaker. In het openbaar zaten we aan elkaar, we waren speels en de vonken vlogen er vanaf. Maar al snel werd het minder totdat we zelfs bij het zien van elkaar al geen kus meer gaven.

Hormonen en verliefdheid

Zo gaat het in veel relaties. In het begin is het top en hoe langer je samen bent hoe minder intimiteit er is. Niet heel gek natuurlijk, want in het begin deel je vaak alleen maar leuke dingen met elkaar. Je gaat op date en spreekt alleen maar af om elkaar te zien of om iets leuks te doen. De sleur van het dagelijks leven heeft nog geen impact op jullie relatie.

Daarnaast maakt je lichaam in het begin van een relatie bepaalde hormonen aan. Sommige daarvan blijf je aanmaken, maar het echte verliefde gevoel raak je op den duur kwijt. De verliefdheid zorgt ervoor dat je buitengewoon energiek en euforisch wordt, niet zo gek dat je dan veel seks hebt! Steeds als je je partner ziet krijg je een shotje van het hormoon Dopamine, daarmee krijg je hetzelfde gevoel als wanneer je cocaïne gebruikt.

Uiteindelijk heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde gevoel op te wekken, maar je hebt maar één partner en kan op den duur dus niet meer krijgen. Zie hier ook het probleem waarom sommige mensen vreemdgaan. Die rush kan je dan namelijk wel bij een ander krijgen. Heb je een goede relatie dan verandert de verliefdheid in houden van. In die fase is het mogelijk om andere hormonen die vertrouwen en geborgenheid veroorzaken aan te maken.

Dopamine en seks

Met de deur in huis -> Hoe maak je dopamine aan? Juist! Door seks te hebben. En meteen is de cirkel rond. Het is ook een cirkel, want als je geen zin hebt in seks maak je dus geen dopamine aan, waardoor je je minder aangetrokken voelt tot je partner. Draai het maar eens om. Gewoon seks hebben, dan komt dat vanzelf weer. Kort door de bocht? Ja! Helpt het? Ja!

Ik zei net al dat er ook andere hormonen worden aangemaakt tijdens je relatie. Klopt! En die helpen je ook om de relatie in stand te houden. Van Fenylethylamine krijg je een blij gevoel. Dit kan je zelf opwekken door in de ogen van je partner te kijken. Hoe vaak doe je dat? Doe het maar eens vaker, voor sommige trouwens een erg spannende oefening! Endorfine (het hardloophormoon) kan je ook zelf aanmaken. Hoe? Juist -> Seks! Geeft je ook een blij gevoel. Het stofje dan hè ;-)

Geen seks knuffelen

Ocytocine, het knuffelhormoon

Vasopressine, de namen hoef je niet te onthouden hoor, helpt bij monogaam gedrag. Super handig voor jouw relatie dus! En oja, dit wek je natuurlijk zelf op door seks te hebben.  En als laatste Ocytocine, het knuffelhormoon. De naam zegt genoeg, strelen en knuffelen zorgt voor de aanmaak van Ocytocine. Dus voorspel heeft zin! Vooral als je al even droog staat, het helpt je lichaam om de juiste stofjes aan te maken.

Leuk allemaal die feiten, maar overtuig je partner er maar eens van. Ik kan me goed voorstellen dat het best spannend is als het alweer een tijdje geleden is. Misschien durf je dat niet eens toe te geven maar heb je allerlei excuses. De kinderen, werk, moe, hoofdpijn enzovoorts. Natuurlijk allemaal gelul. Een ding werkt het beste, hoe spannend het ook is. Doe het gewoon. Je weet echt wel hoe je zelf in de stemming kan komen of hoe je de ander in de stemming kan brengen. Zo niet, praat er dan over! Misschien ongemakkelijk, maar wil je je relatie op het spel zetten?

Aantrekkingskracht

Dan nog iets. In het begin van de relatie, als de verliefdheid nog door je lijf giert, is er veel aantrekkingskracht door jullie verschillen. Dat is geen fabeltje, zo werkt het gewoon. En natuurlijk helpt het uiterlijk ook mee, laten we eerlijk zijn. Maar het blijkt zo te zijn dat mensen in een relatie steeds meer op elkaar gaan lijken. Ook dat is logisch omdat je van elkaars verschillen veel kan leren. De relatie is de spiegel.

Dat is super onhandig voor de aantrekkelijkheid van de ander. Als je teveel op elkaar gaat lijken verdwijnt de aantrekkingskracht en vind je de ander dus ook minder aantrekkelijk. Oftewel je hebt minder snel zin om de ander te bespringen. Of aan de andere kant zal er ook minder gekibbeld worden. Dat lijkt fijn, maar dat komt de relatie ook niet ten goede. Dan heb ik het echt over kibbelen en geen ruzie, dat is wat anders.

Vrouw en man

Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Dat is namelijk ook de persoon waar de ander verliefd op is geworden. En natuurlijk willen we elkaar veranderen, want de verschillen tussen de man en de vrouw zorgen voor wrijving en wij mensen willen die wrijving wegnemen. In dit geval niet doen! Let op: ik heb het hier niet over persoonlijke groei. Als jullie samen groeien is dat goed voor de relatie. Eerst fall in love, daarna grow in love.

Ik heb het hier bijvoorbeeld over een vrouw die wil dat haar man veel meer over zijn emoties gaat praten. En de man die wil dat de vrouw niet zomaar een verhaal ophangt, maar wil dat er een oplossing mogelijk is. Laat de verschillen bestaan en heb begrip voor de ander. Dat werkt veel beter. Een man heeft testosteron nodig en een vrouw oestrogeen. Gaat een man vrouwendingen doen zal hij minder testosteron, en meer oestrogeen, aanmaken en andersom. Blijf dus als vrouw afspreken met vriendinnen en doe vrouwendingen. En wij mannen moeten met mannen afspreken en mannendingen doen. Dat helpt jullie relatie.

Waarom kletsen vrouwen zoveel?

Vrouwen blijven maar kletsen is een veelgehoord geklaag van mannen. Wat mannen niet beseffen is dat het voor vrouwen hun overlevingsinstinct is. Wist je niet hè? Vroeger, als de mannen aan het jagen waren, bleven de vrouwen onbeschermd achter. Daarom was het toen voor vrouwen heel belangrijk om veel lawaai te maken. Dat deden ze door met potten en pannen in de weer te zijn. Afwassen en koken dus. En door continue te kletsen met elkaar maakten ze ook veel lawaai. Super handig en enorm belangrijk dus.

Er is nog een tweede reden waarom vrouwen veel kletsen, en dan met name zoveel details gebruiken. Vrouwen waren de verzamelaars. Dus als zij bessen ging verzamelen liepen ze kilometers naar een plek toe om daar aan het werk te gaan. Als zij terugkwamen moesten zij aan de volgende groep vrouwen tot in detail uitleggen waar ze die bessen konden vinden. Ook was het nog van belang om te vertellen welke bessen het moesten zijn, want sommigen zijn giftig.

De details zorgden er dus voor dat zij en de rest van het kamp konden overleven. Vrouwen maken zelfs een hormoon aan wat de communicatiedrang bevordert, namelijk FoxP2-proteïne. Er moet wel bij gezegd worden dat vrouwen eigenlijk alleen maar meer kletsen als ze zich onder andere vrouwen begeven. Logisch, want dan is de oude situatie nagebootst, van vrouwen samen in het kamp. Als er een gemixte groep is zijn het altijd de mannen die aan het woord zijn ;-)

De man als jager

Een man wil altijd een (zijn) oplossing. Toen mannen jagers waren was het probleem dat er geen eten was. De oplossing was de prooi mee naar huis nemen. Hoe dat gedaan werd maakte niet uit, als de jager maar eten mee naar huis nam. Een man zal dus moe worden van een verhaal als hij geen oplossing ziet of kan aandragen, want hij kan daar niks mee. Oftewel hij neemt geen prooi mee naar huis. Hetzelfde geldt voor doelloos winkelen ;-) Bovendien wil een man zijn probleem zelf, door na te denken, oplossen. En een vrouw wil daarover praten, want dat is voor haar al de oplossing.

We zijn dus verschillend en dat is goed. Houd dat in stand! Dat komt de relatie ten goede.

Geen seks talen van liefde

Taal van liefde

Gary Chapman schreef het boek de 5 talen van liefde. Dit inzicht heeft mij geholpen om de ander te begrijpen en daarmee leren om te gaan. Het blijkt zo te zijn dat we allemaal een andere taal spreken in de liefde. En dan bedoel ik niet Chinees, maar de manier waardoor je jezelf geliefd voelt.

Dit zijn ze:

1. Lichamelijke aanraking.

Niet alleen seks natuurlijk, maar ook hand in hand lopen. Een knuffel, een schouderklopje of een zoen. Dit zijn dingen die je graag doet en krijgt als dit jouw voorkeur heeft.

2. Positieve woorden/Complimenten

Het krijgen van een compliment laat jou opbloeien. Maar je geeft ze ook graag. “Ik hou van je” of “ik ben trots op je” doen het goed. Is dit jouw taal?

3. Tijd en aandacht

Samenzijn zonder afleiding is voor jou het ultieme geluk. Geen telefoon op tafel, geen tv aan, maar gewoon samenzijn en praten. Glaasje wijn erbij en kaarsjes aan.

4. Cadeau’s geven/ontvangen

Verzin jij graag cadeau’s voor een ander, en krijg je graag persoonlijke cadeau’s? Van die cadeau’s waaruit blijkt dat de ander echt z’n best heeft gedaan. Dan is dit jouw liefdestaal.

5. Hulpvaardigheid 

Voor iemand koken, of helpen met stofzuigen. Maar ook de deur openhouden of een zware tas dragen. Help jij graag en word je graag geholpen?

Om dit te weten van elkaar is goud waard! Ik sprak eens een stel die in een sleur waren geraakt. Zij baalde dat ze iedere avond hard haar best deed in de keuken als hij thuis kwam, maar hij dat niet waardeerde. Wat bleek? Hij wilde liever een kus en een knuffel dan dat ze een uur in de keuken stond voor hem. Maar hij liet haar dat doen omdat hij dacht dat zij dat leuk vond. En zij bleef het doen omdat ze dacht dat ze hem daar blij mee maakte. Communicatie is alles! Maak voor jezelf eens een lijstje met deze talen van liefde op volgorde van belangrijkheid. En laat je partner dit ook doen. Bespreek het met elkaar! Ik weet zeker dat jullie er veel aan hebben.

Tijd voor actie

Genoeg gelezen nu, tijd voor actie. Nu je elkaar wat beter begrijpt en weet dat er hormonen meespelen in het spel der liefde is het makkelijker om die stap te zetten. Laat de ander dit artikel lezen, vooral als je wilt dat de ander het initiatief neemt. Kan je natuurlijk ook zelf, want je weet nu, dat als je eenmaal weer over de drempel heen bent, dat het steeds makkelijker wordt. En niet alleen makkelijker, maar ook leuker, en dat maakt jullie gelukkiger. En de relatie dus ook!

Gooi alle belemmeringen aan de kant, doe wat ervoor nodig is. Zet je schaamte opzij en doe het gewoon. Anders gaat de relatie naar de klote en hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Dat is misschien niet eens waar, het zal net zo moeilijk blijven, maar makkelijker wordt het niet. Dus beter onderneem je meteen actie!

Let op: Nee is nee. Een nee kan ook subtieler worden aangegeven dan met het woord nee. Als je "nee" opmerkt bij de ander dan is er eerst een goed en open gesprek over intimiteit nodig. Zoek hiervoor hulp als je er samen niet makkelijk en op een veilige ontspannen manier aan uitkomt.

Reactie plaatsen