Hoe ga je om met tegenslag als ondernemer?
Paul Veth
11/14/2023
3 min
0

Hoe ga je om met tegenslag als ondernemer?

11/14/2023
3 min
0

Als ondernemer heb ik mijn deel van tegenslagen meegemaakt. Maar elke keer dat ik geconfronteerd werd met uitdagingen, heb ik waardevolle lessen geleerd. In dit artikel deel ik mijn visie en ervaringen over het omgaan met tegenslagen, en hoe deze ervaringen mij sterker hebben gemaakt.

Tegenslagen: Als een Ondernemer Denken

Een bijzonder moment van tegenslag in mijn carrière deed zich voor toen ik als manager bij KPN werkte. We werden tijdens een vergadering geconfronteerd met het nieuws dat onze locatie zou sluiten, wat het einde van mijn baan betekende. Gevraagd naar onze eerste reactie, zag ik dat veel collega's verstijfd en onthutst reageerden. Mijn eigen reactie was echter direct en verrassend positief: ik beschouwde het als een kans. Dit was een unieke gelegenheid om mijn leven en ondernemersgeest opnieuw onder de loep te nemen en te herinrichten. In deze uitdagende situatie vond ik niet ontmoediging, maar juist de motivatie om voorwaarts te gaan.

Tegenslagen zijn onvermijdelijk in het leven van een ondernemer. Ze kunnen variëren van kleine hindernissen tot grote crisissen, zoals de huidige economische situaties die velen van ons in Breda en daarbuiten raken.

ondernemer en tegenslag

Hoe Ik Veerkracht Heb Opgebouwd: Mijn Verhaal

Het bouwen van veerkracht was geen makkelijke taak. Het vereiste zelfreflectie en de bereidheid om mijn mindset te veranderen. Ik leerde dat, ongeacht de grootte van de tegenslag, het belangrijk is om flexibel en aanpasbaar te blijven. Dit houdt in dat je snel kunt schakelen tussen verschillende strategieën en altijd zoekt naar nieuwe mogelijkheden.

Als DJ kreeg ik steeds weer nieuwe optredens aangeboden, de ene toffer en met meer potentie dan de ander. Zo was er sprake van dat ik op het Chasséveld in Breda, daar waar Koningsnacht van 538 zich afspeelt, zou mogen draaien. Ik zag dat als een enorme kans om mezelf in de kijker te spelen bij het grote publiek. In mijn ogen was het daardoor ineens de enige kans, want als ik dat zou doen, dan zou ik doorbreken.

Je raadt het al, het ging niet door, en ik zat in zak en as en dacht dat het het einde was van mijn DJ-carrière. Totdat ik me besefte dat er nog legio andere mogelijkheden waren, en ook zouden komen als ik me daar maar op zou richten en de juiste dingen zou doen. Die les heeft me vooral geleerd geen verwachtingen op te hangen, en vooral niet te denken dat iets de enige kans is.

Mijn Inzichten en Technieken voor Veerkracht

Een cruciale techniek die mij heeft geholpen, is het oefenen van zelfhypnose. Door zelfhypnose kon ik dieper in mijn gedachten en gevoelens duiken, en negatieve patronen transformeren in positieve, oplossingsgerichte gedachten. Dit hielp mij om mijn focus te houden en om te gaan met de emotionele impact van tegenslagen.

Tegenslag hypnose ondernemer

Zelfhypnose Oefening voor Omgaan met Tegenslag

  1. Vind een Rustige Plek: Zoek een rustige en comfortabele plek waar je niet gestoord wordt.
  2. Ontspan Je Lichaam: Ga zitten of liggen in een comfortabele positie. Sluit je ogen en neem een paar diepe, rustige ademhalingen.
  3. Focus op je Ademhaling: Richt je aandacht op je ademhaling en laat alle gedachten voorbijgaan.
  4. Visualiseer de Tegenslag: Denk aan een recente tegenslag of uitdaging.
  5. Verander Je Perspectief: Visualiseer jezelf in dezelfde situatie, maar met een positieve draai.
  6. Bevestig je Veerkracht: Herhaal een positieve bevestiging in jezelf.
  7. Kom Terug in het Heden: Breng jezelf langzaam terug naar het heden.
  8. Integreer de Ervaring: Reflecteer op de ervaring en hoe je deze kunt integreren in je dagelijks leven.

Tegenslagen kunnen soms overweldigend lijken, vooral als je een succesvolle ondernemer in Brabant bent, geconfronteerd met de dagelijkse druk van je bedrijf en team. Het is belangrijk om te onthouden dat de kracht om deze uitdagingen te overwinnen al in jou aanwezig is. Zie tegenslagen niet alleen als obstakels, maar ook als motivatie of zelfs als een experiment om nieuwe oplossingen en benaderingen te ontdekken. Benader elke uitdaging als een avontuur dat jouw groei en ontwikkeling als ondernemer in Brabant bevordert. Door jezelf toe te staan deze emoties te ervaren en ze vervolgens om te zetten in actie.

Reacties