Kritiek ondernemer
Paul Veth
11/11/2023
2 min
0

Hoe ga je om met kritiek

11/11/2023
2 min
0

In mijn reis als succesvol ondernemer heb ik geleerd dat kritiek een onvermijdelijk deel van het leven is. Het juist omgaan met kritiek kan een cruciale rol spelen in persoonlijke en professionele groei. In dit artikel deel ik mijn inzichten en ervaringen over hoe ik heb geleerd om te gaan met kritiek, inclusief een nuttige zelfhypnose-oefening.


Hoe Ik Heb Geleerd Om te Gaan met Kritiek

Als ondernemer, vooral in het dynamische gebied rondom Breda, wordt je regelmatig geconfronteerd met kritiek. In mijn beginjaren vond ik het moeilijk om hiermee om te gaan. Echter, door te leren en te groeien in mijn rol, begon ik te begrijpen dat kritiek niet altijd negatief hoeft te zijn. Het kan juist een krachtige tool zijn voor zelfverbetering.

Ondernemer kritiek breda

Constructieve vs Destructieve Kritiek: Mijn Inzichten

Het onderscheid tussen constructieve en destructieve kritiek is essentieel. Constructieve kritiek komt vaak van mensen die jouw succes willen zien en die je waardevolle feedback geven om te verbeteren. Aan de andere kant, destructieve kritiek is vaak gericht op het neerhalen en biedt weinig tot geen waarde. Als eigenaar van een horecazaak of retail winkel, of als high-end consultant, heb ik geleerd het verschil te herkennen en de waardevolle feedback te gebruiken om mijn diensten te verbeteren.

Mijn Persoonlijke Ervaringen en Leerlessen met Kritiek

Tijdens mijn vroege carrière als DJ was ik vooral gericht op het plezieren van het publiek. Dit vermogen om me aan te passen was destijds mijn grootste kracht. Maar naarmate ik bekender werd, werd deze flexibiliteit juist een struikelblok. 

Ik kreeg verschillende verzoeken: de ene keer tech-house, dan weer gewone house, en vervolgens bigroom of club-house. Ik bleef me aanpassen om aan de kritiek te voldoen. Het ironische was echter dat ik juist de adviezen van wereldberoemde DJ's, zoals Afrojack die me aanraadde om een eigen stijl te ontwikkelen en daarbij te blijven, negeerde.

Die beslissing om niet mijn eigen pad te volgen heeft me uiteindelijk weerhouden van echte roem. Ik volgde de verkeerde soort kritiek en negeerde het waardevolle advies. Achteraf gezien was dat een duidelijke misstap.

Omgaan met kritiek zelfhypnose ondernemer

Zelfhypnose-oefening Omgaan met Kritiek

Zelfhypnose is een krachtig hulpmiddel om innerlijke overtuigingen en reacties op kritiek te veranderen. Hier is een eenvoudige oefening die je kunt proberen:

  1. Zoek een rustige plek en ga comfortabel zitten of liggen.
  2. Haal diep adem en focus op je ademhaling.
  3. Visualiseer een situatie waarin je kritiek ontvangt.
  4. Stel je nu voor hoe je deze kritiek op een kalme en constructieve manier aanpakt.
  5. Herhaal positieve bevestigingen zoals: "Ik leer en groei van constructieve feedback."
  6. Neem nog een paar diepe ademhalingen en kom dan langzaam terug in het hier en nu.

Deze oefening kan helpen je gedachten te herkaderen en je weerbaarder te maken tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Laat je nooit weerhouden door kritiek. Onthoud, kritiek komt zelden van mensen die verder zijn dan jij. Zie het als een kans om te groeien, vooral als het opbouwend is. Als succesvolle ondernemer in Breda of omgeving is het essentieel om te leren van de ervaringen en altijd te streven naar verbetering. Gebruik kritiek als een middel om jezelf en je onderneming naar een hoger niveau te tillen.

Reacties